top of page

Stilte...

Bijgewerkt op: 27 okt. 2023

Gebruik jij stilte in je presentaties?

Het kan je grootste kracht of je grootste angst zijn. Stilte. Waardevol als je een zinvolle vraag in het publiek hebt geslingerd. De ruimte wordt gevuld met krakende hersens die hun eigen gedachten en beleving ordenen en proberen een antwoord te vinden. De spreker is dan in zijn kracht. Hij stuurt je gedachten en neemt je mee in zijn wereld.


Stilte is een sterk wapen

Stilte kan ook ruimte geven om de woorden te laten indalen die de spreker tot zijn publiek richtte. Barack Obama houdt ervan om korte betekenisvolle zinnen te laten volgen door lange stiltes. Hiermee bereikt hij dat zijn woorden extra gewicht krijgen en een filosofisch gehalte weerspiegelen. Het geeft hetzelfde effect als puntjes na een geschreven tekst: 'Stiltes zijn als wegwijzers in de reis naar binnen ...'


Stilte kan ook horror zijn

Maar stiltes kunnen ook het schrikbeeld vormen van een spreker of presentator. Als je de tekst of de draad kwijt bent loopt je temperatuur op en voelen de blikken als bliksemschichten die onbarmhartig op je neerdalen. Jij voelt paniek, het publiek medelijden of plaatsvervangende schaamte. Een situatie die grote angst inboezemt.


De remedie

Het kwijtraken van tekst wordt meestal veroorzaakt door kapot gerepeteerde lange teksten. Hierdoor heb je jezelf in een keurslijf gemanoeuvreerd waar geen enkele speelruimte is. Je hebt jezelf de druk opgelegd om vast te houden aan een protocol en je hebt geen back up plan. Je kunt het voorkomen door:

  • Te werken met een simpele en logische verhaallijn

  • Gebruik te maken van kaartjes met maximaal 3 woorden per kaartje

  • Te spreken vanuit je hart in plaats vanuit je hoofd.

  • Te kiezen voor interactie in plaats van slechts te zenden

  • Te kiezen voor kwaliteit i.p.v. kwantiteit. Je hoeft niet compleet te zijn. Wel boeiend.


Meer weten? Neem contact met me op. Ik verzorg:

6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page