top of page

Koplampen of schijnwerpers?

Bijgewerkt op: 27 okt. 2023

Presenteren. Voor velen absolute horror. Onderzoek toont aan dat het de op 3 na grootste angst is. Na dood, ongeluk en verlating maar voor terrorisme. Toch vraagt het leven van je dat je voor de groep gaat staan.


Je voelt je oksels klotsen, je hartslag door het plafond gaan en je maag in de knoop gaan. En als je dan het podium op gaat (of wordt geduwd) voelen de schijnwerpers als koplampen waarin je als een verstijfd konijn gevangen bent.


Jaloers kijk je naar een ander die ogenschijnlijk geniet van ieder moment op podium en zich graag laat vangen in de spotlights. Voelt hij of zij geen angst? En waarom niet?

De uiterlijke kenmerken van angst of opwinding lijken erg op elkaar. Verhitting, hoge hartslag en zelfs de opspelende maag. Maar wat voor de 'angsthazen' een blokkade kan opleveren, is voor de ander een stimulans om maximaal te presteren.


Hoe kun je met meer vertrouwen presenteren?

  1. Accepteer je gevoel. Vecht er niet tegen. Weet dat (bijna) iedereen het spannend vindt en sluit vrede met je lichaam. Probeer wel even de rust te vinden voordat je gaat presenteren. En als je er eenmaal staat, adem even in en uit en probeer te aarden in je nieuwe omgeving.

  2. Zorg dat je goed voorbereid bent. Niet alleen inhoudelijk maar ook qua logistiek. Je kunt veel stress van tevoren wegnemen door te weten waar je moet zijn, hoe laat, door wie je opgehaald wordt, welke snoertjes je moet meenemen, hoe het geluid geregeld is, enz.

  3. Verander je mindset. Besef dat jouw kennis, inzichten en gevoelens uniek zijn. En dat ga je op een spannende, entertainende manier voeren aan het publiek. Je geeft ze een cadeautje dat je langzaam voor ze uitpakt. Zodra je je dat realiseert zul je zien dat het makkelijker gaat.

  4. Oefen! Het is heel belangrijk dat je een goed besef hebt van alle instrumenten die je kunt inzetten bij een presentatie. En dat je datgene inzet wat voor jou het beste werkt. Ieder mens is uniek. Laat jezelf zien. Oefen en oefen nog een keer.


Wil je ook zelfverzekerder worden in het spreken in het openbaar? Wil je graag van je spreekangst af of ben je op zoek naar meer tips om je presentatie skills te verbeteren? Bekijk hier welke workshops en cursussen je kunt volgen.

16 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page